Българския живот на сирийските бежанци в с.Скрът

През 2012 г. общо 1387 човека са потърсили закрила в България.

Към 16 октомври 2013 г. на територията на България има 6445 нелегални емигранти, които навлизат в България основно през границата с Турция. От тях 4400 са сирийци.

Към 3 декември 11 315 нелегални имигранти са заловени на държавните граници от за 2013 г. Над 99% от тях са задържани на границата с Турция – 11 224 души.

В началото на декември е изнесена информация, че 57% от нелегалните емигранти в България са от Сирия, следвани Афганистан – 16,3%, Алжир – 4,2%, Палестина – 4,4% и Мали – 2,9%.

Чужденците в България, които желаят статут на бежанец са основно от Африка, Близкия изток и някои страни от Азия. В последните месеци основното количество нелегално преминаващи границата идват от Сирия, поради гражданската война там.

Това сочат последните статистически данни, направени след като огромна маса бежанци заля България, след размириците в Близкия изток. Част от българското общество изказва своето недоволство и страховете от заплаха за националната сигурност.

Социологическо проучване на “Сова Харис” в което се казва, че 62.2% от анкетираните казват, че не искат още бежанци в България, 15% – са съгласни с приемането на бежанците, а 22.7% не могат да преценят.

В с. Скрът, общ. Петрич, местните жители показват съпричастност към тежката съдба на младото сирийско семейство бежанци Уафа Харо (25 г.) и Мохамед Туакджи ( 32 г.), и техните две малки невръстни деца- Уарда (2 г.) и Мустафа ( 2 г.).

По време на войната и двамата загубват по-голяма част от близките и роднините си. Носят със себе си албум със снимки на своите братя и сестри, които са убити- единственото материално нещо, което са успели да вземат, идвайки в България. Когато отидохме членове на сдружението да ги видим и да им занесем храна, това бе първото нещо, което ни показаха като спомен от живота им преди.

Бяха настанени в къща, предоставена от кметството на с. Скрът. Беше топло, бяха запалили стара печка, която гореше силно. Децата се усмихваха радостно и обясняваха на Уафа, че им е топло и не искат чорапи. Уафа знае малко български, каза че го научила от комшиите, които идвали всеки ден да ги питат дали имат нужда от нещо. Мохамед не знае много български, но обясни на един от членовете на сдружението на гръцки, че когато дошли в България били първо в Харманли, но там нямало добри условия за децата- нямало достатъчно храна, и дошли в с. Скрът. Сега живеели заедно с българите като братя. Идвали често хора да им дават дрехи, храна. Дори някой от комшиите им подарили гривни с лика на Исус Христос и те си ги сложили. Мохамед обясняваше как господ е един и ако не са българите християни- комшиите, той и семейството му ще умрат от студ и глад.

Това е другата реалност на бежанския проблем в България. Моментът, в който българите показват човечността и добрината си и помагат на хората в нужда, въпреки своите собствени проблеми и несгоди.

 

Comments are closed.