ВеликДен- за всички!

Не е известно кога за пръв път са започнали да се боядисват яйца. Исторически и археологически данни сочат, че яйца са се багрили и дарявали още в Древен ЕгипетПерсияРимКитай и Гърция.

В древността евреите имали обичай, когато отиват на гости при някого, да даряват дар на домакина. Ако гостът е бил много беден, то той подарявал яйце. Според християнските предания, когато Мария Магдалена отишла в Рим да се срещне с римския император, следвайки този обичай, тя му подарила яйце, което било обагрено в червено, символ на кръвта на Христос. Оттогава навлязъл обичаят християните да си подаряват боядисани в червено яйца на Великден. Постепенно започнали да се използват и други цветове.

Ритуалите, свързани с тях, символизирали раждането на живота!

В България по традиция яйцата се боядисват на Велики четвъртък или Велика събота, децата от клуб „Млад планинар“ към сдружение „Дари Любов“ оцветиха и боядисаха седмица по-рано своите яйца заедно с връстниците си от дома за деца, лишени от родителски грижи в с. Първомай. Младите членове на клуба споделиха своите умения по рисуване и декупаж и заедно с децата от дома превърнаха приготвянето на великденски яйца в игра, изпълнена със забавни моменти и много смях. Прекараните часове спомогнаха за създаване на приятелски и топли детски взаимоотношения, оставяйки приятни спомени от прекарания ден.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.