ВЪРТИДРЕШКА – Нещо ново за благотворителността в България!….

Ела на въртидрешка, донеси своя дрешка, размени я без забележка“……

“ Не ме тритирай никога като парцал“

 

 

1.Здравей, Светлана. Благодаря ти за отзивчивостта заедно да продължим чрез това интервю една толкова добра кауза, каквато е вашата инициатива Въртидрешка. Разкажи какво точно представлява инициативата и каква е целта на това събитие. То вече се състоя, но за нашите дарители, нека кажем и кое е по ред тази година?
– Въртидрешка навърши съвсем скоро 1 година, в която успяхме да реализираме 4 събития за размяна на дрехи, както и няколко по-малки инициативи. Нашата цел е да насърчим споделянето на ненужни дрехи, вместо тяхното изхвърляне. Въртидрешка е поредица от социални събития, където хората могат свободно да разменят дрехите, които са им вече непотребни с други, дошли по същата причина. Ненужното за един може да бъде новото бижу за друг. Ние вярваме, че можем да вдъхнем нов живот на дрехите, както и да създадем нови емоции, чудесно изживяване и нови запознанства.

2. Моля те за хората, които не знаят кажи повече за Вашата организация, нейната цел и как се пробуди тази идея, от какво беше провокирана? ( колко човека стоят зад организацията, какви са?)
– Технологиите и иновациите се развиват стремглаво, затова бихме искали да насърчим и въвлечем повече хора в нашата инициатива, като по този начин се борим с fast fashion и свръхпроизводството на дрехи. Вярваме и подкрепяме инвестицията в качество, а не в количество, в добавената стойност, а не в “what’s hot now”. Източниците, които черпим от природата, като памук и вода, се изчерпват, текстилът не е разградим на 100%, което води до замърсяване и бум от отпадъци.
Всичко това ни накара да се замислим и от една спонтанна идея да родим Въртидрешка. Началото се роди в разговор между мен и Петя да преправяме дрехите, които хората не носят поради ред причини и стоят изоставени в гардеробите им. Искахме да поставим нашия почерк и виждане, като добавим интересни елементи или цялостно да преправим кройката им. Целта ни беше да придадем нов вид на дадена дреха, така че нейният собственик да се впечатли от резултата. В последствие тази идея се доразви, споделяйки с Дени прекрасна, слънчева разходка в Борисовата градина. Застанала в средата на пътека, чудейки се с какво разполагам в гардероба си за предстоящия сезон, аз възкликнах: „ Защо няма един голям магазин, където има толкова много дрехи, които свободно да можеш да си избереш, както и да донесеш тези, които вече не носиш?!”. Тази мисъл Дени продължи с мълчаливо съгласие, след което изрече: „ Да, няма! Но ние можем да го създадем!” Така се роди Въртидрешка 

3. Какви трудности се изправят пред Вас при организирането на такова събитие?
– Няма нещо, което да не можем да преодолеем. Всяка трудност за нас е предизвикателство, което да, тормози ни, но и много ни развива. В процеса на работа не съм си давала сметка колко много неща мога да науча: от хората около мен, от новите запознанства, от самите срещи. Щастлива съм, че има препятствия пред нас – говори, че се движим, не сме статични.

4.“ Не ме тритирай никога като парцал?“- това е един таг от дрешка, която е част от Вашата акция. Вие ли избирате посланията или дарителите на тези дрехи?
-Тази акция ни беше много лична. Казва се ДРЕХИ С ПОСЛАНИЕ” ФЛАШ МОБ В ЮЖЕН ПАРК. Поставихме дрехи с тагове с послания, написани от нас, по клоните на дърветата. Те бяха отправени към хората, които можеха да ги вземат свободно . Искахме да покажем, че можем да погледнем на вещите около нас като живи организми, които ни оставят косвено или пряко послания:https://www.facebook.com/Empty.your.wardrobe/videos/1414448745238068/
В последствие доразвихме концепцията в следващото ни видео на тема ДРЕХИТЕ ГОВОРЯТ, което съдържаше препратка към това предстоящето ни събитие: ВЪРТИДРЕШКА:https://www.youtube.com/watch?v=lKUGepy1wrY

5. Предполагам доста от хората са се зарадвали и отзовали в акцията. Според теб ние -българите имаме ли култура правилна в сферата на благотворителността?
– Култура не. Повечето от нас имат желание, готовност да помогат, но ни липсват реалните постъпки и действия.
Ние от Empty Your Wardrobe взехме решението, че лесно бихме могли да се включим в каузи и кампании, които ни докосват – не е трудно, иска се само добро намерение. Зарадвахме се, че имахме възможността да съберем средства за лечението на бебе Валери, както и помогнахме за отглеждането на кучета-водачи от поколение „О” , които Фондация Очи на Четири Лапи обучава в помощ на незрящи. Предадохме дрехи в кампанията на H&M, които събираха за рециклиране и създадоха деним колекция от тях. Също така смятаме, че трябва да има много повече от 15-20 контейнера за предаване на дрехи в София – би трябвало да има във всеки квартал по един, където да можеш да оставиш и дрехи, и обувки. Ние вече активно предаваме дрехи в контейнерите на БЧК след всяко събитие.

6. На база опита Ви според теб българите запазили ли са човещината помежду си извън благотворителните камнании, които се организират? И разбира се да помага не само по празници?
– Смятам, че ние българите сме наистина много открити и топли хора. Смятам, че почти всеки е готов да помогне, особено на тези в беда или нужда. Имаме огромното желание да се включваме в различни инициативи, дейности, каузи. Това , което затруднява процеса, е липсата на информация, дори по точно казано – грешната или непълна информация. Когато трябва да преминиш пред огромни препятствия или условия, за да помогнеш – логично, хората се отказват. Но има много добри примери и напоследък .

7. Имате доста опит с употребявани дрехи. Как възприемаш факта, че хората в днешно време сме огромни консуматори ( може би повече от хората от миналите векове), а все още има хора, които са гладни и боси?
– Изпълнена съм с противоречиви емоции. От една страна , времето , в което живеем , е такова. Това ни заобикаля, евтини изкушения има навсякъде, промоции, оферти, лесен достъп, циркулираща информация в Интернет и Медиите. Хората вече не пазаруват по необходимост. Те са в доста случаи презадоволени. Консумират, защото са изкушени. Това изкушение от друга страна е породено от компании, в които работят много хора. Тези хора се изхранват, вършейки тази дейност – да изкушават и произвеждат повече и повече….до момента , в който този процес не се преобразува в машинен. Хората ще вършат по висок интелектуален труд. И ето тук идва въпросът : тези , които са гладни и боси, са необразовани ли, мързаливи или са хора в неработоспособно състояние, попаднали в неприятна ситуация ,със слаба воля? Каквато и да е причината , тези хора имат нужда и за тях всяка дреха би била богатство. Скоро в нашия блог ще разкажем за една страхотна инициатива, в помощ на бездомните хора, която може лесно да бъде осъществена от всекиго.

8. Смяташ ли, че е вярна сентенцията: „Промени, първо себе си, ако искаш да промениш света“ и защо?
– Да, промяната трябва да започне първо с нас. Но не смятам, че трябва да се борим със света, да го променяме, да преобръщаме порядки или мисленето на хората. Смятам, че трябва да преобърнем процеса: да помислим как да бъдем по-добри, по-разумни, по-отговорни и активни. Смятам, че трябва да инвестираме повече време в себе си и в срещите си с хората, да общуваме и да бъдем съпричастни. Да комуникираме , но и да излушваме.

9. Имаме много примери в миналото за истинска и чистосърдечна благотворителност и помощ за нуждаещите се. Например Майка Тереза. Въпреки че има и доста конспиративни твърдения за нея, тя е помогнала на много хора. Защо според теб, имайки такива примери като нея, няма по-голяма промяна към по-добро в днешни времена?
– Не съм съгласна ,че няма добро около нас. Причината, че това не е НОВИНАТА по телевизията. Всички занем, че медиите приоритетно отразяват социални проблеми, природни катаклизми, избори, убийства, грабежи…като останалото време запълват с ДОБРАТА НОВИНА. Не смятам, че няма такива хора с чисти намерения и отдадени на благотворителността. Просто те не се афишират. Вярвам, че трябва да мислим не ЗАЩО НЯМА такива личности като Майка Тереза, а КАК да бъдем отдадени и как можем да помогнем САМИТЕ НИЕ, дори това да не ни направи следващата Майка Тереза. Важно е да правим малки стъпки, които ще доведат до големи промени.

10. Какво искаш да споделиш с нас и с нашите читатели- дарители? И Какво искаш да им кажеш, което смяташ, че е много важно в днешно време за благотворителността?
– Следвайте полета на мисълта си, вслушвайте се в сърцата си, бъдете искрени и съпричастни. Благотворителност би означавало една добра дума, една топла дреха или широка прегръдка. Чувствайте и съпреживявайте, усещайте живота около вас и помагайте на природата и хората!

 

Comments are closed.