Конкурс на тема „Свят на легенди”

   Нашият роден край е един от най хубавите. С толкова природни забележителности, плодородни ниви, интересно геоложко и историческо минало. Обградени сме с невероятен планински венец. Величествената снага на Беласица – замечтаният Огражден. Единствено от Петрич може да се види целия неповторим Пирин с трите му дяла, а пред тях се намира най-малката планина в България- Кожух. На петнадесет километра от тук сред хубави пясъчни пирамиди се намира най-малкия град в България-Мелник. На югоизток се извисяват вълшебните куполи на загадъчната Славянка планина.
Сред тази разкошна панорама, са се разиграли различни драматични събития. По тези места са се заселили измъчени, прокудени хора. Те донесли в сърцата си много мъка, но така също и чудесни песни, танци, носии, легенди и предания.
Почти за всяка местност има легенда- за вулкана Кожух, за Маркови кладенци, за Момина скала, за Алиботуш, а колко много са приказнити истории свързани с Пирин.
Този конкурс ние стартирахме за да може всеки един от нас да се докосне до нашето минало, да научи и предаде тези легенди и митове така както ги е запомнил.

Снимки

 

Comments are closed.