25 „Млади планинари“ на върха на Балканите- връх Мусала 2925м

Е това беше незабравимо изкачване! ….И незабравимо слизане.
Групата ни тръгна от гр. Петрич много ентусиазирана- предстоеше ни изкачване на най- високия връх в България и на Балканите. Изкачването започнахме от Боровец до вр. Ястребец с кабинков лифт. Пътуването с лифта покрива разликата в надморската височина от над 1000 метра и по този начин си спестихме около 3-4 часа дълъг и труден преход. От Ястребец тръгнахме по маркираната пътека до хижа Мусала. Пътеката е полегата без стръмни участъци. Тя пресича хълма Маркуджик, и за час достигнахме до хижа Мусала. Хижа Мусала е една от най-старите хижи в България. Разположена е на 2389 метра надморска височина. Там групата ни направи близо час почивка наслаждавайки се на заобикалящата ни красота. От тук до заслонът „Леденото езеро“ вървяхме около 2.00 часа. Пътеката е чиста, много добре маркирана и започва от северната страна на езерото, което се намира до хижата, и е едно от Мусаленските езера. След около час стръмно изкачване стигнахме до красивото „Алеково езеро“, което носи името на основателя на туристическото движение в България – Алеко Константинов.На около час път от езерото се намира заслонът „Леденото езеро“/“Еверест“/ , който е идеално място за почивка и нощувка. Заслона се намира на 2709 м надморска височина. Да нощуваш там е истинска приказка. А за наш късмет успяхме да видим и така чаканите падащи звезди. Заслонът е много уютен и със сигурност ще посетим отново. На сутринта небето бе кристално чисто. Хапнахме набързо и атакувахме връх Мусала. Започнахме със стръмна пътека. Студено е и духа вятър,а високите върхове ни пазят. Тук-там се виждат преспи изостанали от зимата. Ние вървяхме по лятната маркировка. Пътеката на места бе доста тясна. Близо час катерене и бяхме на върха. Накрая трудности нямаше. Никой не се оплакваше.
-Успяхме! Изкачихме го! Ние сме на върха! – Това чувахме от всяко дете успяло да намери обхват и да сподели чувството със своите близки. Усмивките не слизаха от лицата на децата. Голяма бе и радостта на Юлиана Белниколовска която е на 8 год. Това бе първия и поход с „Млад планинар“, а успя да изкачи първенеца на Балканите.
Гледките отстрани не могат да бъдат уловени с малък фотоапарат, а думите, които ми трябват сега просто ги няма.
Запечатахме момента със снимки, пихме чай в метеорологичната станция, взехме си печатите и след около час почивка тръгнахме обратно. Но този път по билото на Рила. Избрахме маршрут от вр. Мусала- вр. Алеко -вр. Ястребец. Гледките бяха удивителни. Планината е толкова величествена, просто е вечна. Ходехме по камъни, скали и много малко по пътека. Изкачихме и Безиеменния връх 2792 м., и вр. Алеко 2713м. и двата в непосредствена близост до Мусала. Беше невероятно. Това е другия път за върха, който не се използва много, защото е доста тежък. Но ние успяхме.
Групата бе водена от екипа на Иван Траянов, а именно Гергана Сандъкчиева , Евгени Симонски и Георги Самарджиев.
Накрая горещо препоръчваме на всички едно такова приятно изживяване, каквото е изкачването до връх Мусала. Не е чак толкова сложно, но е много приятно и зареждащо. Разбира се, трябва да се направи съответната подготовка като проучване на маршрут, прогноза за времето и набавяне на екипировка, но хубавите гледки, езерата, чистият въздух и положителните емоции си струват усилията!

Още

 

Comments are closed.