1000 години от смъртта на Цар Самуил

       На 10.10.2014 г. по случай 1000 год. от смъртта на Цар Самуил 30 деца от клуб „Млад планинар” към сдружение „Дари Любов“ с много трепет и емоции минаха по стъпките на Самуиловите воини и разказвайки си историята на битката, се пренесоха 10 века назад във времето. По целия петкилометров маршрут на похода от село Ключ до НПМ „Самуилова крепост” малчуганите не спряха да развяват знамена и да пеят песни. Те показаха почит към загиналите воини и великия Цар Самуил, поднасяйки венец.

       На това място през 1014 г. византийският император Василий II разгромява българските войски на цар Самуил и взима в плен 14000 български войници. Вбесен от твърдостта на българите и в противоречие на всички християнски догми, той осакатява всичките пленници, като ги ослепява. На всеки 100 ослепени войници той оставил по един с едно око, за да ги води по пътя за дома, за да бъде нанесен морален удар на вече възрастният цар Самуил. С тази нечувана жестокост Василий II влиза в историята историята с кървавата титла “Булгароктонос” (българоубиец). Цар Самуил успял да спаси живота си в тази битка, но при гледката на хилядите слепци, завръщащи се вкъщи след два дни, на 6 окромври 1014 г. Той издъхва.

       След разбиването на Самуиловата войска при Ключ, Василий II поема към Струмица, средновековна българска крепост, с цел да я превземе, но това не му се отдава. Той решава да се оттегли към Солун, като изпраща пълководеца си Теофилактий Вотаниат да прочисти пътя. В прохода между Беласица и Благуш планина, византийците претърпяват поражение, а самият Теофилактий е убит от Гаврил Радомир, син на Самуил.

Снимки

Да отдадем чест в името на светлата  памет на Самуиловите воиници                                                                                Да развеем Българското знаме за падналите Наши Герои
 

Comments are closed.